Quiet quitting czyli zmierzch kultu pracy

Autor: Małgorzata Pilewicz

Rozwiązanie problemu

Skoro quiet quitting pozwala pracownikowi odzyskać równowagę pomiędzy życiem prywatnym a zawodowym, to czy w tym przypadku można mówić o problemie? Otóż z punktu widzenia firmy problem istnieje. Bez zaangażowanych pracowników współpraca w zespołach czy spełnianie oczekiwań klientów firmy staje się bardzo trudne. Jedną z konsekwencji cichej rezygnacji jest nierównomierne obciążenie pracą poszczególnych osób, a to może prowadzić do konfliktów między samymi pracownikami oraz na linii pracownicy – kierownictwo. Takie „pęknięcia” mogą oczywiście negatywnie wpływać na wyniki firmy.

Jak już powiedziano, quiet quitting jest wynikiem m.in. złego zarządzania. Firmy potrzebują więc dobrych, zaangażowanych liderów, którzy zainspirują pracowników, docenią ich kreatywność, zadbają o ich rozwój i well-being oraz nadadzą sens ich pracy. Według ekspertów z Instytutu Gallupa to menedżerowie są w stanie poznać swoich podwładnych jako jednostki – ich sytuację życiową, mocne strony, cele itp. – dlatego muszą się nauczyć z nimi rozmawiać. Zdaniem ekspertów dobrym zwyczajem powinna być jedna rzeczowa, 15-30-minutowa rozmowa tygodniowo z każdym członkiem zespołu, by w razie potrzeby pomóc pracownikom poradzić sobie z wypaleniem czy ze słabnącym zaangażowaniem.

Clarissa Windham-Bradstock, prezeska firmy Any Lab Test Now, zwraca z kolei uwagę na fakt, że gdy jeden pracownik decyduje się na cichą rezygnację, inny musi wziąć na siebie więcej obowiązków, by nadrobić zaległości i osiągnąć założone cele, więc rozwiązanie problemu nie leży wyłącznie po stronie pracodawcy. Jej zdaniem dorosła osoba, która pracuje, ponieważ musi zarobić na swoje utrzymanie, powinna raczej pójść do przełożonego i otwarcie z nim porozmawiać, zamiast komunikować swoje niezadowolenie np. w mediach społecznościowych. Ponieważ jednak w praktyce zainicjowanie takiej bezpośredniej rozmowy może się okazać dla pracownika zbyt trudne, wykonanie pierwszego kroku często będzie leżało po stronie pracodawcy.

Windham-Bradstock ma dla niego trzy rady7:

  • komunikuj się i zachęcaj wszystkich do otwartej komunikacji, by pracownicy wiedzieli, że mają głos – to pozwoli ci rozpoznać i rozwiązać ewentualne problemy (trudno zaradzić problemom, których nie jesteśmy świadomi);
  • określ oczekiwania wobec pracowników, sprawiedliwie rozdziel obowiązki, sprawdzaj, czy optymalnie wykorzystujesz potencjał poszczególnych osób, pomagaj im radzić sobie z codziennym obciążeniem pracą, wspieraj podwładnych w rozwoju zawodowym i osobistym;
  • zaufaj swoim pracownikom i pielęgnuj to zaufanie.

Z badań przeprowadzonych przez firmę Zenger Folkman wynika, że to właśnie zaufanie jest kluczowe w zarządzaniu personelem. Jej założyciele – Jack Zenger i Joseph Folkman – zauważają, że cicha rezygnacja zazwyczaj nie wynika z niechęci pracowników do cięższej i bardziej kreatywnej pracy, lecz bardziej z faktu, że menedżer nie potrafi zbudować z podwładnymi relacji opartych na zaufaniu – dążąc do osiągnięcia konkretnych wyników, zapomina o potrzebach pracowników (w tym o potrzebie dialogu i doceniania), a wtedy środowisko pracy przestaje być dla nich miejscem, w którym chcą dać z siebie wszystko. – Łatwo jest zrzucić winę za ciche odejście na leniwych lub pozbawionych motywacji pracowników, jednak te badania każą nam spojrzeć w głąb siebie, by doprowadzić nas do wniosku, że jednostki chcą poświęcić swoją energię, kreatywność, czas i entuzjazm organizacjom i liderom, którzy na to zasługują – przyznają Zenger i Folkman.

Ich zdaniem menedżer, który widzi wśród załogi spadek motywacji, powinien najpierw przyjrzeć się sobie. Zastanowić się zwłaszcza, czy wystarczająco dba o pozytywne relacje ze wszystkimi bezpośrednimi podwładnymi, czy jego zachowanie jest konsekwentne (czy wywiązuje się z obietnic; czy wymaga nie tylko od pracowników, ale i od siebie) i czy jest profesjonalistą w dziedzinie, którą się zajmuje (czy jego wiedza w żadnym aspekcie pracy się nie zdezaktualizowała, czy można polegać na jego radach i opiniach).

Rozwiązanie tych kilku kwestii może zrobić dużą różnicę dla tych, którzy postrzegają pracę jako więzienie dzienne – może nadać pracy sens i cel. Z pewnością warto się tym zająć już teraz, aby zapobiec zjawisku quiet quitting lub zmniejszyć jego skalę w przyszłości. Mimo że cicha rezygnacja nie jest nowym problemem w miejscu pracy, to – jak twierdzi Windham-Bradstock – ma obecnie większe znaczenie niż kiedykolwiek wcześniej, ponieważ dotyka wielu warstw organizacji i jest kosztowna na wielu poziomach.

 

Małgorzata Pilewicz

 

_______________________________

1www.verywellmind.com/how-quiet-quitting-can-affect-our-mentalhealth-6502057 [dostęp: 26.05.2023 r.].

2 Tamże.

3www.gallup.com/workplace/349484/state-of-the-global-workplace-2022-report.aspx [dostęp: 26.05.2023 r.].

4www.gallup.com/workplace/398306/quiet-quitting-real.aspx [dostęp: 26.05.2023 r.].

5pl.bluecolibriapp.com/quiet-quitting-praca-komunikacja-polska-2023 [dostęp: 26.05.2023 r.].

6porady.pracuj.pl/kariera-i-rozwoj/quiet-quitting-nowy-trend-na-rynku-pracy [dostęp: 26.05.2023 r.].

7www.forbes.com/sites/forbeshumanresourcescouncil/2022/10/12/three--solutions-to-quiet-quitting/ [dostęp: 26.05.2023 r.].

Test wyświetlania Wydawnictw zwartych

Enteropatogenne bakterie i wirusy – szkodliwe czynniki biologiczne w środowisku pracy pracowników zakładów oczyszczania ścieków. Wytyczne dotyczące metodyki rutynowej detekcji.
- Agata Stobnicka-Kupiec, Małgorzata Gołofit-Szymczak, Rafał L. Górny, Marcin Cyprowski, Anna Ławniczek-Wałczyk

W broszurze opisano czym są enteropatogeny, w jaki sposób się manifestują i czym objawiają się wywoływane przez nie stany zapalne. Grupą zawodową szczególnie narażoną na kontakt z enteropatogenami w trakcie wykonywania czynności zawodowych są pracownicy oczyszczalni ścieków. Wody, które są zanieczyszczone ściekami stanowią bowiem potencjalne źródło zagrożenia epidemiologicznego. W materiale można również znaleźć wytyczne dotyczące metodyki pobierania próbek wykorzystywanych w celu detekcji enteropatogennych bakterii i wirusów w zakładach oczyszczania ścieków oraz wytyczne do metodyki  izolacji, detekcji i identyfikacji enteropatogennych bakterii i wirusów.

Cena: 12 zł + 5%VAT

Status: dostępny

Grupa: Książki

Data dodruku: 2025-02-01

Liczba stron: 26

Format: A5

Rok wydania: 2022

ISBN: 978-83-7373-380-0

Konkurs: Konkurs ABC

Nagroda: Nagroda CDF

PDF

Link

Link do treści

Szkodliwe czynniki mikrobiologiczne występujące podczas konfekcjonowania i dystrybucji środków płatniczych
- R.L. Górny, A. Ławniczek-Wałczyk, A. Stobnicka-Kupiec, M. Gołofit-Szymczak, M. Cyprowski

Wytyczne dotyczą narażenia pracowników sortowni oraz pracowników dystrybucji środków płatniczych oraz populacji generalnej korzystającej z bankomatów oraz monet i banknotów będących w obiegu rynkowym na szkodliwe czynniki mikrobiologiczne, które powstają podczas kontaktu ze środkami płatniczymi, a także strategii, które można podjąć w celu redukcji zanieczyszczenia związanego z sortowaniem, dystrybucją oraz obiegiem rynkowym środków płatniczych.

W publikacji szczegółowo omówiono zagrożenia związane z zanieczyszczeniami powstającymi podczas pracy ze środkami płatniczymi (zwłaszcza w postaci banknotów) oraz w trakcie korzystania z konkretnych nominałów przez ich użytkowników. Papierowa waluta oraz monety stanowią zarówno źródło, jak i środek rozprzestrzeniania się mikrobiologicznych zanieczyszczeń, ponieważ funkcjonują zwykle w obiegu przez wiele lat.

Ponadto poruszono problem rozprzestrzeniania się patogenów (wirusowych, bakteryjnych i grzybowych), których doskonałym nośnikiem są ludzkie ręce, a źródłem tych patogenów mogą być: ludzie, zwierzęta, powierzchnie (klamki, poręcze, guziki wind, telefony, urządzenia i wyposażenie wnętrz itp.), urządzenia na stanowiskach pracy, przedmioty wspólnego użytku (np. skażone naczynia, ręczniki, kosmetyki, środki płatnicze itp.), żywność, woda oraz surowce.

To niezwykle ważne zagadnienie, ponieważ badania wskazują, że pojedynczy kontakt skóry dłoni ze skażoną bakteriami powierzchnią może powodować przeniesienie od 100 do 10 tysięcy komórek mikroorganizmów, które mogą zostać dalej przeniesione na 5 różnych powierzchni lub 14 różnych osób.

Cena: 10 zł + 5%VAT

Status: dostępny

Grupa: Książki

Data dodruku: 2025-02-01

Liczba stron: 56

Format: A5

Rok wydania: 2021

ISBN: 978-83-7373-364-0

Konkurs: Konkurs ABC

Nagroda: Nagroda CDF

PDF

Link

Link do treści

Czynniki szkodliwe w środowisku pracy. Wartości dopuszczalne 2024 (wydanie XIV zmienione)
- - pod red. Małgorzaty Pośniak, J. Skowroń- pod red. Małgorzaty Pośniak, J. Skowroń- pod red. Małgorzaty Pośniak, J. Skowroń- pod red. Małgorzaty Pośniak, J. Skowroń- pod red. Małgorzaty Pośniak, J. Skowroń- pod red. Małgorzaty Pośniak, J. Skowroń- pod red

„Czynniki” to publikacja przygotowana we współpracy z Międzyresortową Komisją ds. Najwyższych Dopuszczalnych Stężeń i Natężeń Czynników Szkodliwych dla Zdrowia w Środowisku Pracy w celu ułatwienia zarówno pracodawcy, jak i jego pracownikom przestrzegania obowiązujących w Polsce przepisów prawnych. W treści książki, w zwartej formie objaśniono podstawowe pojęcia używane w omawianej dziedzinie, przedstawiono wymagania dotyczące środowiska pracy, a także metody pomiaru stężeń i natężeń czynników szkodliwych występujących w tym środowisku oraz zasady oceny narażenia zawodowego i podstawowe zasady profilaktyki. Publikacja zawiera także aktualne wykazy wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia, wartości dopuszczalne narażenia zawodowego określane w innych przepisach bezpieczeństwa i higieny pracy oraz normach higienicznych, a także zaktualizowane wykazy piśmiennictwa dotyczącego poszczególnych czynników.

 

W XIV wydaniu uwzględniono zmiany wprowadzone w latach 2023-2024 do polskiego prawa dotyczącego bezpieczeństwa i higieny pracy, a w szczególności do obowiązujących wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy (w odniesieniu do niektórych substancji dostępne miary ppm!). Poręczny format pozwala na wykorzystywanie „Czynników…” bezpośrednio na stanowiskach pracy, w czasie pomiarów i w laboratoriach.

Status: dostępny

Grupa: Książki

Data dodruku: 2025-02-18

Liczba stron: 400

Format: A5

Rok wydania: 2024

ISBN: 978-83-7373-433-3

Data ostatniej modyfikacji: 05.03.2025 12:17